Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chování a komunikace

Chování a komunikace

 

Koně mají složitý systém dorozumívání, který tvoří postoje a doteky, tedy jakýsi tělesný jazyk. Například určitá poloha uší vyjadřuje hrozbu, společenská péče o srst naopak přátelské vztahy. Čich je pro dorozumívání také důležitý – zvířata vylučují feromony – vonící látky, které produkují kožní žlázy.

 

Význam čichu

Hříbata instinktivně čichem nacházejí svou mámu. Také členové stáda se poznávají podle společného pachu. Čich má významnou roli v sexuálním chování. V době říje klisna vylučuje feromony jimiž informuje hřebce v okolí, že je připravena k páření.

 

Flémování

Hřebec kontroluje reprodukční cyklus klisen častým očicháváním jejich vulvy a moči. Při flémování ohrnutý horní pysk uvolňuje přístup ke zvláštnímu smyslovému čidlu.

 

Hlasová komunikace

Hlasem se koně dorozumívají v omezené míře. Kvičení a mručení jsou projevem agrese nebo vzrušení. Frkání prozrazuje, že kůň vidí nebo cítí, co se mu zdá být nebezpečným. Řehtáním se koně dorozumívají s oddělenými členy stáda, nebo tak projevují rozčílení. Klisna jemným řehtáním uklidňuje své hříbě a podobně se ozývají koně očekávající krmení nebo nějakou lahůdku.

 

Uši

Uši jsou neobyčejně pohyblivé díky 13 párů svalů. Jejich poloha ukazuje náladu koně. Směrem dopředu signalizují velký zájem, Pokládá-li však dozadu těsně k zátylí, je ti známka nespokojenosti. Stříhání ušima je pro jezdce dobrým znamením, ujišťuje ho, že se kůň soustředí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář