Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ustájení a ošetřování koní

21. 11. 2010

 

Ustájení a ošetřování koní

 

 

Rozměry stání

Minimální rozměry stání – 1,7m x 3,2m

Box pro jednoho koně – 3m x 3,5m

Vyhovující teplota je 10-15 °C, relativní vlhkost 85%

 

Zařízení boxu

Do boxu je vhodné umístit žlab na jaderné krmivo, kostru krmné soli, případně mříž na seno. Mřížku na seno dáváme ve výši plecí, aby kůň mohl při krmení stát v přirozeném držení. Žlab musí být dostatečně hluboký, jinak se část krmení vysype a nezužitkuje. Automatické napáječky připojené na vodovod jsou nejjednodušším řešením, ale postačí pevný kbelík. Pokud máme automatickou napáječku, musíme dávat v zimě pozor, aby nám nezamrzly vodovodní trubky. Kostka soli = solný liz dodá koni potřebné množství soli. Silná vrstva podestýlky udrží podlahu suchou a měkkou a tvoří tak dobrou izolaci. Nejčastěji se k podestýlce používá sláma nebo piliny.

 

Materiál

Stěny a přepážky stáje musí být pevné a hladké. Ostré hrany a výběžky jsou nebezpečné, neboť hrozí zranění koně. Pokud použijeme jako stavební materiál dřev, musí být vnitřní prkna alespoň 4 cm silná. Přepážky z cihel nebo kamene musí vydržet ránu kopnutím koně. Proto používáme speciální, pro tento účel vhodný materiál. Mříže, oddělující jednotlivé boxy od sebe a od případné chodby, umístíme na pevnou přepážku ve výšce 1,40-1,50m, přičemž dbáme, aby jednotlivé příčky nebyli od sebe vzdáleny více než 5cm, jinak hrozí nebezpečí, že se kůň nachytí do mříže kopytem. Konstrukce střechy je důležitá pro kvalitu vzduchu ve stáji. Klasická špičatá střecha  pokrytá taškami, pod kterou na půdě umístíme seno a slámu, je stále nejvhodnější. Střecha z vlnitých desek je levnější, ale musí být dobře odizolována. Podlaha stáje je často betonová, jsou v ní umístěny odváděcí kanálky na moč a vodu. Podlaha je mírně skloněna do jednoho bodu. Pravidelným vyvážením hnoje a silnou podestýlkou zabráníme tomu, aby koně stáli ve vlastním hnoji. Není třeba vyvážet každý den celou podestýlku, stačí pouze vybrat mokrá a znečištěná místa, navézt čisté piliny nebo slámu a vidlemi nastlat. Vyvážení podestýlky je důležité, když si uvědomíme, že koně denně vyprodukují zhruba 7 litrů moči a vyprazdňují se až 12x denně. Nesmíme při stavbě stáje zapomenou na prostor pro uložení krmiva, jezdeckého vybavení a stájového nářadí. Jaderné krmivo je nejlepší skladovat v dobře uzavíratelných bednách nebo sudech, kam se nedostanou myši a jiní škůdci. Taky kdyby kůň utekl z boxu, musíme zabránit tomu, aby se dostal ke krmivu.

 

Kůň se ošetřuje jak před tréninkem tak i po tréninku. Nejen kvůli estetice, ale čištěním dochází k prokrvení kůže a k masáži svalů. K čištění používáme hřbílko, tvrdý a měkký kartáč, hřebínek, 2x houbu, hadru a háček na kopyta. Údržba kopyt je velmi důležitá, proto používáme speciální mazání na kopyta.

 

 

 

 

Ošetřování
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář